Støvallergi – holdt huset rent og undgå støvallergi i familien

Opholder du dig i et miljø med meget støv, så risikerer du at udvikle støvallergi. Støvallergi er en høfeber-lignende allergi-form, som skyldes for meget støv og for lidt rengøring.

Støvallergi går også under navnene støvmideallergi eller husstøvmideallergi og består i en overfølsom og allergisk reaktion mod de mider, som lever i støv i vores hjem og på  vores arbejdsplads.

Støvmider er mikroskopiske dyr, som hovedsageligt lever i vores soveværelse, i vores senge og i lune omgivelser, hvor der ikke ofte gøres rent. Mennesker bliver primært allergisk overfor støvmider på grund af enzymer kaldet proteaser, som forefindes i støvmidernes afføring og fordøjelsessystem.

Symptomer på støvallergi består bl.a. i løbende og kløende næse og nyseri og minder således meget om symptomerne på høfeber. Derudover oplever støv-allergikere ofte løbende, røde og kløende øjne, hoste, urolig og dårlig søvn, hævet og blå hud under øjnene samt hos børn en tendens til at gnubbe deres næse.

I tillæg hertil kan du med støvallergi opleve astmatiske symptomer såsom hvæsende eller pibende åndedræt med vejrtrækningsbesvær.

Løsningen på støvallergi er at sørge for at holde dit hjem – og i særdeleshed seng og soveværelse – så rent som muligt. Derudover bør du undgå objekter såsom tæpper, der tiltrækker meget støv, samtidig med at du skal huske at udlufte hyppigt og grundigt.